GG frajer

Velimir Grgić (42)

“Život je kompilacija avantura”

Zaljubljenik u azijsku kulturu, koji je trenutačno posebno fasciniran Korejom, govori nam o svojim strahovima, poduzetništvu i o tome što to točno čini život – vrijednim življenja

Tekst: Ines Madunić

Foto: Sara B. Moritz

Novinar, producent, scenarist, književnik, menadžer, obožavatelj pop kulture – sve to je Velimir Grgić, koji je nedavno zaintrigirao javnost novom knjigom o K-popu. Inače ljubitelj azijske kulture, već je napisao knjigu o korejskom filmu, kao i japanskom, pisao je o japanskoj pop kulturi, a svojedobno je i učio korejski jezik.

“Azijska kultura je čudesno vrelo velikih postignuća ljudske mašte i intelekta, a korejska kultura je samo dio te priče, pa tako i mog interesa. Koreju sam, kao i Japan i Tajland, čije (pop)kulturne kreacije također iznimno cijenim, imao prilike osobno posjetiti i neviđeno se dobro provesti. U Koreji sam bio nakon što sam se već zaljubio u korejski film. O njemu sam također napisao knjigu. Nakon posjete samoj zemlji, dobio sam nekoliko razloga više za razviti tu ljubav, jer riječ je zaista o jedinstvenoj kulturi, koja s razlogom osvaja sve od Oscara do glazbenih top ljestvica”, kaže Grgić.

Ako tražite sugovornika za bilo što povezano s popularnom kulturom, on je vaš čovjek. S obzirom na to da ga puno stvari zanima i od gotovo svega toga uspio je napraviti posao, pravo je pitanje – odmara li se ikad i kako to uopće izgleda kad ima slobodan dan?

“Fristajlam. Slobodnog vremena imaš onoliko koliko si ga stvoriš, ali pravo je pitanje što je to slobodno vrijeme? Za nekog je to ispijanje piva u birtiji, za mene je, recimo, slobodno vrijeme ujedno i pisanje knjige ili gledanje filmova, o kojima ću kasnije eventualno pisati – kad radiš ono što i kako želiš, svaki je dan slobodno vrijeme, što zvuči kao klišej s inspo-Instagrama, ali je i činjenica”, rekao nam je. A kad radiš ono što voliš, to često podrazumijeva i da si sam sebi šef.

“Jedan sam od onih koji biraju slobodu prije sigurnosti”

“Nije sve za svakoga, a vlastiti posao ponajmanje. Poseban je to oblik mazohizma, koji u našoj antipoduzetničkoj državi graniči s ludilom. Tako da je zaključak jasan – očito sam lud. Jedan od onih koji biraju slobodu prije sigurnosti. Treniranje borilačkih vještina je dobar psihološki trening za sve što nosi samostalni posao – primanje udaraca, odnos prema porazu i pobjedi, stabilnost u kaosu i kontroliranje euforije kada stvari jednom procvatu. Između ostalog”, zaključuje Velimir Grgić.

Borite li se ikad s manjkom samopouzdanja i, ako da, kako to rješavate?

Srećom, dovoljno sam narcisoidan da nemam taj problem. (smijeh)

Koje su odlike modernog muškarca?

To morate pitati modernog frajera. Ja imam 42 godine.

Što je za vas uspjeh?

Ostvariti ono što si zacrtao, na bilo kojem području. Svaka završena knjiga ili film je uspjeh. Platiti stanarinu i režije na vrijeme dok slaviš “uspjehe” knjige i filmova u Hrvatskoj također je uspjeh.

Kako usklađujete privatni i poslovni život?

Žongliranjem. Privatni život nadopunjava poslovni i obratno. Kad vodiš vlastiti posao, to je neizbježno, jer ako nemaš privatni život koji je u stanju pratiti ritam poslovnog, u startu si nadrapao.

Koja su nepisana pravila muškog prijateljstva?

Samo jedno – ne budi seronja.

Koji je vaš najveći strah?

Visina. Nije to svjesni strah, jednostavno automatska reakcija tijela. Liječim to životom na sedmom katu.

Čemu teško odlijevate?

Šećeru.

Najveća promjena s kojom ste se susreli?

Na život gledam kao na kompilaciju avantura. Tako da se trudim svako malo imati velike promjene u životu. Od operacije kralježnice koja me odvojila od sportskih aktivnosti do pokretanja posla… Sve su to izazovi promjena, a proces prilagodbe i učenja novih stvari za snalaženje u novim okolnostima ono je što život čini zabavnim, zanimljivim pa na kraju i vrijednim življenja.

Bez čega ne biste mogli živjeti?

Obitelji.