GG frajer

Igor Mikloušić (37)

“Nema čarobne pilule za samopouzdanje”

Igor voli balone, ali glava mu nije u balonu. On je vrsni znanstvenik, psiholog i pilot. Ne voli self-help ni predvidive rutine koje zarobe život

Tekst: Srđan Sandić

Foto: Sara B. Moritz

Igor Mikloušić za sebe kaže da se bavi naizgled nepovezanim stvarima i u svakoj od njih ima zasebnu ulogu. U jednom svijetu je psiholog, bavi se evolucijskom psihologijom, psihologijom ličnosti, morala i interpersonalnih odnosa. U nekom drugom svijetu vodi Balon klub Zagreb, leti i bavi se balonima na vrući zrak kao sportom. Dakle, ovisno o kontekstu upoznat ćete ili Igora psihologa ili Igora pilota balona, no i jedna i druga zanimacija se isprepleću i nadograđuju. Neke dane ustaje u četiri ujutro da bi letio balonom, neke dane se tek oko ponoći vraća s leta. Neke dane provede u automobilu zbog posla, a druge je cijeli dan pred kompjuterom i čita radove, odgovara na mailove ili je na Zoom sastancima, ili, pak, noći provodi pišući sve dok ne čuje cvrkut ptica izvana. Trenutačno nema rutinu što ga možda sprječava da vidi koliko discipline ima, ili koliko mu nedostaje. Neizbježno, možda na prvu trivijalno, pitanje jest – može li psiholog i na koji način sebi sam pomoći. Igor se dobro nasmijao, ali i ozbiljno odgovorio.

“Pametan psiholog će potražiti pomoć psihologa, kao što bi trebala i svaka osoba koja vidi da joj život kreće u neželjenom smjeru ili da se s nekim stvarima ne može nositi. Pred nama su teška vremena i potrebno je skinuti stigmu s traženja psihološke pomoći. Kao što odlazimo zubaru kad nas boli zub ili fizioterapeutu kad imamo problema, primjerice, s leđima, psiholozi i psihoterapeuti su tu da nam olakšaju psihološku bol i pomognu da ostvarimo svoje potencijale. Trenutačno radimo na pokretanju upravo takve platforme kojoj je cilj destigmatizirati traženje ovog oblika pomoći, ali i pomoći svima da se uspješnije snalaze u ovom svijetu.”

S obzirom na to da su mu interpersonalni odnosi u profesionalnom fokusu, željeli smo saznati koji su danas najveći izazovi istih. Igor je upozorio kako ih danas iz temelja mijenjaju dvije stvari.

“Prva je tehnologija jer se većina parova upoznaje online, a ako se i sretnu offline komunikacija se prebacuje online. Upoznajemo se kroz dopisivanje, ali i djelomično kroz naše društvene mreže što sam čin upoznavanja čini puno transparentnijim, ali i neobičnijim i težim za navigiranje za mnoge. S druge strane se velik broj muškaraca “nabacuje” velikom broju žena, a veliki broj žena se nabacuje malom broju muškaraca. Na to se nadovezuje još jedan zanimljiv fenomen, a to je da u svijetu danas veći broj žena završava fakultete od muškaraca. To je fenomenalna vijest za žensku ravnopravnost, no ne nužno i za žene. Muškarci su u prosjeku manje savjesni, teže prate strukturu i obaveze kurikuluma fakulteta i lakše se odlučuju za druge karijere koje brže stvaraju zaradu, dok struktura obaveza više odgovara ženama. Ponovo, to ne bi samo po sebi bilo problem da žene u prosjeku ne cijene ambicioznost i edukaciju muškaraca tako da za partnera žele nekoga tko je barem educiran i uspješan koliko i one. Što znači da što uspješnije žene postaju, to se pool muškaraca koji su im prihvatljivi i privlačni smanjuje, dok se s druge strane muškarcima s edukacijom i većim statusom otvara više prilika za upoznavanje žena kojima će biti privlačni”, objašnjava psiholog.

“Pametan psiholog će potražiti pomoć psihologa, kao što bi trebala i svaka osoba koja vidi da joj život kreće u neželjenom smjeru”

Borite li se ikad s manjkom samopouzdanja i, ako da, kako to rješavate?

Gotovo je sigurno da će svatko od nas u nekom trenutku imati nisko samopouzdanje. Ono je odraz naše percepcije nas samih, koliko smo ostvarili naša očekivanja i koliko naše ponašanje odražava vrline i vrijednosti koje cijenimo. Istraživanja pokazuju da čak i osobe koje imaju pretjerano samopouzdanje, poput osoba s narcisoidnim poremećajem ličnosti, skrivaju ili kompenziraju nisko samopouzdanje. U tim trenucima moramo procijeniti što možemo učiniti da to promijenimo i moramo pronaći pravilan balans samopouzdanja i zdrave kritike vlastitog ponašanja. Self-help koji promovira pumpanje osjećaja samopouzdanja bez pokrića uvijek se obije o glavu. Nema čarobne pilule za samopouzdanje – ono je rezultat rada na sebi i osjećaja postignuća kad nešto zaista postignemo. U praksi je to mnogo uspona i padova, a u tom slučaju to što si psiholog ne pomaže jer znaš koliko je teško promijeniti sam sebe. Ukratko, kad mi samopouzdanje padne na kritične razine pokušavam ostvariti neke male, za mene važne, pobjede.

Koje su odlike modernog muškarca?

Vjerujem da neovisno o kontekstu i vremenu neke pozitivne karakteristike muškaraca ostaju iste. Iako je rodno stereotipiziranje krajnje nepoželjno i karakterne vrline se mogu primijeniti na oba spola, neke karakteristike su u većini kultura poželjnije kod muškaraca. Odgovornost, ambicioznost, asertivnost, upornost i briga za slabije i potrebite, osobine su koje bi svaki muškarac trebao imati. Daleko od toga da se ove vrline ne primjenjuju na oba spola, no postoji tranzicija od dječaka u muškarca kad prihvati odgovornost za svoja ponašanja i za osobe koje su mu bliske. Uz to, tu su temeljne vrline poput mudrosti, znanja, samokontrole, hrabrosti, pravednosti i darežljivosti koje se spominju od Platona nadalje. One tvore karakter i to je ono što se cijeni, ono što prepoznajemo vrijedno u sebi. Svojedobno je američki predsjednik Benjamin Franklin sastavio popis od 13 vrlina poput umjerenosti, odlučnosti, marljivosti i poniznosti te je na kraju svakog dana u bilježnicu zapisivao koliko je bio uspješan u tome da se njima vodi. Iako je živio prije više od 200 godina, pridržavanje ovih principa ne samo da bi nas i danas učinilo “suvremenim” frajerom, već i bezvremenskim muškarcem.

Što je za vas uspjeh?

Ostvariti cilj koji sam zacrtao, bilo to prekrižiti zadatke koje sam si zadao taj dan, završiti projekt, napisati rad ili odletjeti uspješan let. Korak po korak. Uspjeh u širem kontekstu bio bi izgraditi nešto ili ostaviti nešto iza sebe na što mogu biti ponosan. U emocionalnom smislu – usrećiti osobe do kojih mi je stalo.

Kako usklađujete privatni i poslovni život?

Teško. U mom životu se svakodnevno isprepliće više uloga i nema trenutka kad sam gotov sa svime. Paradoksalno, balans posla i privatnog života je isto jedna od stvari na kojoj moram – raditi.

Koja su nepisana pravila muškog prijateljstva?

Ovo je trik pitanje, jer čim odgovorim postat će napisana! Osim univerzalnih pravila prijateljstva, od toga da ste tu za prijatelje u nevolji, imate razumijevanja jedni za druge, držite si leđa i obogaćujete jedni drugima živote, muška prijateljstva se ponešto razlikuju od ženskih. Prvenstveno, muškarci u prosjeku nemaju toliku potrebu pričati o emocionalnim problemima. Kad se druže se usmjeravaju na aktivnosti poput sporta ili razglabaju uz pivo o svemu osim o emocijama. Kod žena je gotovo suprotno, a kako muškarcima ponekad treba razgovor, a ženama manje priče, stvara se niša za muško – ženska prijateljstva. A sad jesu li ona stvarno moguća, to je jedna druga tema (smijeh).

Koji je vaš najveći strah?

Propuštene prilike i da se nešto nažao dogodi osobama do kojih mi je stalo.

Čemu vam je teško odoljeti?

Dobrom društvu uz dobru hranu i piće. “I am a man of simple pleasures”, kako bi se reklo.

Najveća promjena kroz koju ste prošli u životu?

Bilo ih je puno. Svojedobno sam pustio brkove i nakon par godina ih obrijao i naučio važnu lekciju – nikoga nije briga kako izgledate koliko je vas. Dosta oslobađajuća spoznaja. Uz to, od nedavno sam vlasnik malog šteneta njemačkog ovčara. Ledu smo prihvatili u naš život kao četveronožnog člana obitelji i ne samo da se kroz njeno odrastanje učim u praksi svemu vezanome uz principe učenja, nego i primjećujem neke vlastite osobine, navike i nedostatke koje do sada nisam.

Bez čega ne biste mogli živjeti?

Postoji tek par stvari bez kojih se ne može živjeti i one su jednake za sve. Ono bez čega bi mi bilo teško živjeti je moja obitelj i prijatelji, a od materijalnih stvari, teško bi mi bilo živjeti bez automobila i laptopa jer zbog prirode svog posla puno putujem.