GG frajer

Ivan Knežević (33)

“Uvijek treba biti spreman na izazove”

Poduzetnički duh probudio mu se na prvom putovanju u Škotskoj, a odlazak u privatni sektor poljuljao mu je samopouzdanje, ali i naučio ga brojnim lekcijama

Tekst: Ines Madunić

Foto: Sara B. Moritz

Hit piće posljednjih nekoliko godina neupitno je gin & tonik, osobito zahvaljujući začinima koji su postali neizostavni detalj tog koktela. Ivan Knežević jedan je od onih koji je to piće obožavao mnogo prije što je postalo cool. Vlasnik A Most Unusual Gardena, kafića s jednom od najljepših terasa u Zagrebu i možda najboljom ponudom ginova te tvrtke Botanica Spices, koja proizvodi brojne začine, bio je jedan od prvih koji je kod nas počeo “brijati” na gin i tonik, a otkrio ga je na svom prvom putovanju u Škotsku.

“Cjelokupno putovanje na mene je ostavilo dubok dojam, što zbog ljudi, ambijenta i kvalitete pića koja su nam posluživali”, kaže Ivan. Vratio se u Hrvatsku prepun ideja, koje je ostvario kad je pokrenuo svoj posao s Marijom Pitešom. Jedan od glavnih prioriteta uvijek im je bila edukacija – njih i zaposlenika.

“Uvijek treba biti spreman na izazove jer je posao živo biće”

“Svoj posao osobno ne smatram poslom – dan mi njime započinje i završava jer uvijek težim usavršavanju i educiranju. Jednostavno je to tako, konkurencija nikada ne spava, pa zbog toga moramo biti uvijek korak ispred, što se može postići stalnim ulaganjem u sebe”, kaže.
Dobra je to taktika i samo jedna od mnogih lekcija koje je naučio putem kao poduzetnik. Ima ih još.

“Naučio sam da treba paziti na likvidnost i imanje obrtnih sredstava kroz poslovni dio. (smijeh) Posao te nauči jako puno lekcija, a jedna od bitnijih je da ako planiraš potrošiti 100 kn, da će to na kraju biti 130 – na to jednostavno moraš biti spreman. Također je važno rješavati probleme kako dolaze, ne smije se pognuti glava i ne treba se bojati rada, već treba biti uvijek spreman na izazove jer je posao živo biće”, kaže Ivan.

Borite li se ikad s manjkom samopouzdanja i, ako da, kako to rješavate?

Kad smo moj poslovni partner Mario Piteša i ja bili tek svježi poduzetnici, imao sam velike i teške borbe sam sa sobom i to je nešto što svaki poduzetnik sigurno prolazi – misliš da si sam i da se nemaš kome obratiti. Jedino rješenje je da se objektivno sagleda situacija u kojoj jesi i da se odlučiš koji ćeš potez povući. Tu mi je Mario puno pomogao jer sam znao da nisam sam u cijeloj priči.

Koje su odlike modernog muškarca?

Svaki frajer mora biti džentlmen, mora imati poštovanje prema djeci, ženama i starijim osobama, treba biti svoj, ambiciozan, samopouzdan, iskren, opušten, nenametljiv i ne smije ugrožavati ostale. Teško je biti frajer!

Što je za vas uspjeh?

Zadovoljni kupci, radnici i konstantan napredak, konstantno istraživanje mogućnosti kroz ispunjen dan, a ne stajanje na mjestu.

Kako usklađujete privatni i poslovni život?

Vrlo jednostavno – nemam privatni život jer je poslovni trenutno u fokusu. Jako me veseli stvarati pa ovaj drugi dio trenutno trpi.

Koja su nepisana pravila muškog prijateljstva?

Povjerenje i iskrenost.

Koji je vaš najveći strah?

Na ovo pitanje ne mogu odgovoriti.

Čemu teško odolijevate?

Svemu što vole mladi, slatkome, kavi i pivi s prijateljima nakon posla.

Koja je bila najveća promjena s kojom ste se susreli?

Transformacija svijesti iz radnika u poduzetnika u onom trenutku kad sam s Marijem otvorio firmu i kad smo počeli ovisiti sami o sebi. Tada sam počeo gledati sve na novi način i shvaćati stvari drugačije.

Bez čega ne biste mogli živjeti?

Bez utakmica Barcelone i tobogana u vodenim parkovima.