ZA MUŽEVAN LOOK

Njezino veličanstvo brada: povijest, gadgeti i njega koju trebate

Kako je brada od prirodne zaštite lica postala statusni simbol te izvor industrije vrijedne milijarde i što trebate napraviti ako je želite sami (bezbolno) pustiti

Tekst: Tomislav Pancirov

Fotograf: Vedran Peteh

Moja priča s bradom započela je jednostavno – izgledala mi je zanimljivo, ali svaki put kada bi postala malo duža koža ispod nje bi postala iritirana i onda bih je skratio sve dok me prijatelj s bradom nije pitao – koristiš li ulja? Kakva ulja, naivno sam odgovorio i započeo suživot s bradom koji zapravo uopće nije tako jednostavan kakvim se na prvu čini.

Kraljevstvo za bradu

Brada je popularnošću kroz povijest gubila i osvajala nove teritorije da bi konačno došla do snažne pozicije koju danas drži. Početke ima još u Mezopotamiji gdje su je oblikovali u kružne instalacije, kao i u staroj Grčkoj. Moćnici starog Egipta su je često bojali i pleli je zlatnim nitima. U drevnoj Indiji i Sparti kazna je bila skraćivanje brade, kraljica Elizabeta je uvela porez na brade jer ih nije voljela, a njezin primjer je slijedio i Petar Veliki kako bi rusko društvo prikazao što sličnijim zapadnoeuropskom.

Sredinom 19. stoljeća bradama ponovo raste popularnost prvenstveno zbog mnogih poznatih muškaraca koji su je nosili poput Napoleona III, Charlesa Dickensa, Karla Marxa i Giuseppea Verdija. Prvi svjetski rat je iz praktičnih razloga značio manji broj bradatih muškaraca jer su vojnici morali imati obrijano lice kako bi im plinska maska mogla pravilno stajati (ako ste ovih dana nosili zaštitnu masku i imate bradu znate koji je to problem, a upravo zbog toga su se pojavile i posebne maske koje je obuhvaćaju).

Hipiji 60-ih godina i ostatak društva pri kraju tog desetljeća su ponovno ponosno prihvatili bradu, a zadnjih godina njezina popularnost ne jenjava. Bez obzira na najave modne industrije kako brada više neće biti toliko popularna, svake sezone se ta tvrdnja ispostavlja potpuno netočnom.

Tržište vrijedno stotine milijardi

Tržište proizvoda za njegu brade je u 2018. bilo vrijedno 159 milijardi kuna, a očekuje se da će u idućih šest godina doseći čak 285 milijardi. Ovo među ostalim uključuje razna ulja za bradu, šampone i regeneratore, kreme za brijanje, trimere, voskove i gelove. Pošto svijest o kvaliteti sastojaka i transparentnosti proizvodnje raste posljednjih godina, dolazi do povećanja broja organskih proizvoda na što bi, pošto ih posredno stavljamo na kožu lica, svakako trebali obraćati pozornost.

Ako trenutno prirodno nemate dovoljno brade, to ne znači da je ne možete imati. Platforma za medicinska putovanja Medigo je 2014. objavila kako se u 10 godina broj transplantacija brade povećao za čak 600 posto. Najviše se koristi FUE metoda kojom se radi i transplantacija kose.

S druge strane tržište proizvoda za brijanje ima masivne gubitke, Gillette je prošle godine u kvartalnom financijskom izvješću zbog ovog segmenta objavio smanjenje vrijednosti poslovanja za čak 53 milijarde kuna, iako i dalje aktivno ulažu u segment njege.

Gadgeti i rutina za bradu

Vratimo se na početak priče. Iritirana koža ispod brade je nešto što kod većine muškaraca stvara otpor. Brada prikuplja vlagu zbog čega ona ispari prije nego je koža upije. Rezultat je suha koža koja jako svrbi. Osim toga, dlake na licu skupljaju i prljavštinu što začepljuje pore i potencijalno uzrokuje pojavu akni. Iako nisam stručnjak, malo po malo sam postao jako fokusiran na svoju bradu i iskreno ne mogu zamisliti da se obrijem. Kako do toga ne bi moralo doći ovo je moja rutina njege.

1. Pranje brade

Prvi korak je pod tušem pustiti toplu vodu da navlaži bradu i kožu ispod nje. Zatim ide pranje šamponom pa regenerator ili balzam koji se ispire. Možete koristiti poseban šampon i balzam za bradu, a možete pokušati i s kvalitetnim proizvodima za njegu kose, meni su se pokazali kao odlično rješenje.

2. Njega kože

Ulja se koriste kako bi njegovali dlaku, ali i kožu ispod nje. Nekoliko kapljica protrljajte kroz dlanove i umasirajte u bradu, ali nemojte pretjerati s količinom kako ne bi previše opteretili kožu lica. Preporučujem proizvod koji u sebi sadrži arganovo ulje kako bi od visoke temperature zaštitili dlaku za idući korak.


3. Grijana četka za bradu

Dolazimo do prvog gadgeta, a to je grijana četka za bradu. Ovo me spasilo jer je dovelo u red kovrčave dlake. Zagrijte četku i četkajte cijelu bradu: prvo pokretima u jednu stranu, potom u drugu stranu pa prema gore i na kraju prema dolje. Dok nisam ovako četkao bradu, zbog različitog smjera rasta dlake, nisam mogao postići dovoljno uredan izgled. Pazite na usne dok četkate brkove kako ih ne bi opekli (bez obzira što ove četke imaju barijere koje bi to trebale prevenirati).


4. Šišanje brade

Nakon što je brada ispeglana, s oštrim škaricama skratite sve dlake koje strše. Ovisno o tome kako stilizirate brkove pazite da ne prelaze gornju liniju usne, osim ako ih puštate. U prošlosti se za brkove koristio uvijač što pokazuje i ovaj patent iz 1894. godine.

Potom uzmite trimer i skratite donji rub prateći zamišljenu liniju koja se spušta od uha do Adamove jabučice te potom i gornju liniju na obrazima. Odaberite trimer koji nije prevelik kako bi mogli pažljivo odrediti liniju, a možete naručiti i vodič s oblikom koji će osigurati da svaki put imate jednaku liniju. Nakon trimera možete taj dio obrijati s električnim brijačem, žiletom ili britvom.


5. Vosak

Kada ste zadovoljni oblikom, uzmite malo voska za bradu i ugrijte ga među dlanovima te nanesite. Ovo će stilizirati dlake koje nisu željenog oblika i prisloniti ih uz lice.

6. Čišćenje lica

Na kraju dana bradu operite sredstvom za pranje lica s toplom vodom kako vam se ne bi stvarali prištići ispod brade.


Bradno signaliziranje

Negdje sam vidio usporedbu kako je brada za muško lice ono što je šminka za žensko. Brada definitivno drastično mijenja percepciju lica i nakon što se ljudi naviknu na to da je imate, ne mogu vas ni zamisliti bez nje.

53% MUŠKARACA SE OSJEĆA ATRAKTIVNIJE S BRADOM, A 40% ZRELIJE

Braun je u istraživanju provedenom na 1.000 muškaraca iz New Yorka došao do saznanja kako im je u prosjeku potrebno 67 dana da dođu do pune brade koju većina njih smatra najboljim rješenjem. 53% ih je izjavilo kako se osjeća atraktivnije s bradom, a 48% ih se osjeća zrelije s bradom. Ovo se poklapa i s rezultatima drugog istraživanja iz 2008. sa Sveučilišta Northumbria prema kojem žene muškarce s bradom smatraju izdržljivijima, zrelijima, muževnijima i dominantnijima te najboljim izborom za avanturu ili dužu vezu.

Brade blokiraju 95% štetnih UV zraka, mogu ublažiti oštećenje kože koje može dovesti do raka, prevenirati da bakterije iz zraka dođu do vaših usta i grijati u hladnijim uvjetima. Ali bez obzira na sve, ako se odlučite na ovo putovanje morate biti jako strpljivi jer kao i većina stvari za koje se isplati boriti – ni savršena brada ne dolazi bez velikog truda.