TUDOR BLACK BAY FIFTY-EIGHT “NAVY BLUE”

Moderna reinterpretacija ronilačke legende

Iz Tudora nam je na ruku sjeo možda najtraženiji ljetni hit među satovima, popularni Black Bay Fifty-Eight u plavoj izvedbi naziva "Navy Blue"

Piše: Igor Sertić | Foto: Marko Miščević, Tudor

SCROLL

U doba izostanka tradicionalnih urarskih sajmova i velike krize zbog blokade trgovina noviteti iz svijeta satova stižu na kapaljku. Tudor je probio led početkom srpnja predstavljanjem novog člana obitelji Black-Bay, a mi smo zahvaljujući tvrtki Mamić 1970. usporedno s predstavljanjem dobili ekskluzivnu priliku i nositi sat. Tudor nije nepoznat među ronilačkim satovima. Njihov prvi model predstavljen je 1954., a ostavštinu baštini i najnoviji uradak, Black Bay Fifty-Eight “Navy Blue”. Svojim proporcijama vraća nas u drugu polovinu prošlog stoljeća jer je promjer kućišta 39 mm, a debljina svega 11,9 mm. Kućište je od nehrđajućeg čelika 316L kod kojeg se kombiniraju polirani i mat elementi. Kruna sata ukrašena je ružom, simbolom Tudora. Ovo je sad sat koji će se bez problema zavući i pod košulju bez zapinjanja.

Naziv “Navy Blue” posljedica je ne samo plave boje lica i lunete, već i mornarskog prethodnika iz 1958. godine. Osvježen novom kombinacijom boja ovaj model odličan je mješanac vintage i modernog stila. Lice je u mat plavoj boji zrnate podloge s istaknutim indeksima sati te bez prozora datuma zbog čega je postignuta maksimalna jednostavnost i simetričnost. Legendarna pahuljica (Snowflake) koju susrećemo na Tudor ronilačkim satovima od 1969. krasi i ove kazaljke te su ispunjene Super-LumiNova premazom radi bolje vidljivosti u mraku i pod vodom. Osim njih premazom su ispunjeni svi indeksi sati, kazaljke minuta i sekundi te trokut na 12 sati na luneti. Ista se rotira suprotno smjeru kazaljki na satu, a svaki precizan klik označava jednu minutu. Navikli na veće satove poželjeli smo na prvu da je i ovaj model raskošnijeg promjera, no svakodnevno nošenje sata umanjilo je našu predrasudu o manjim promjerima sata. 39 mm je odlična mjera, a u kombinaciji s remenom od tkanine Jacquard proizvedenim kod francuskog specijalista Juliena Faurea zaboravit ćete da nosite sat na ruci. Ako tkanina baš i nije vaš odabir, Tudor isporučuje ovaj sat u kombinaciji s mekim remenom ili na klasičnoj čeličnoj narukvici s preklopnom kopčom.

Srce sata je kućni mehanizam, MT5402. Radi se o automatskom satu koji navinut radi do 70 sati. Sat je COSC certificiran, no u Tudoru su standard točnosti podigli ljestvicu više pa je odstupanje u okvirima -2 i +4 sekunde po danu. Vodonepropusnost seže do 200 metara dubine.

Black Bay kolekcija proširena novim “Navy Blue” modelom nastavlja tradiciju Tudor pouzdanih, kvalitetnih robusnih i preciznih ronilačkih satova neprekinutu već sedam desetljeća. Sat dolazi s petogodišnjom garancijom i preporukom za servisima svakih 10 godina što govori samo za sebe o kvaliteti mehanizma. Cijena sata iznosi 24.530 kn, a detaljnije o Tudoru Black Bay Fifty-Eight “Navy Blue” saznajte kod ovlaštenog distributera, Mamić 1970.