SVI IH VOLIMO

Imate man crush? Bez brige, niste sami

Žene žele biti s njima, a muškarci žele biti oni. Ili barem njihovi najbolji prijatelji. Danas želimo pričati o fenomenu man crusha i pitamo se zašto se svi zaljubljujemo uvijek u iste tipove, bilo da smo strejt žene ili strejt muškarci.


Tekst: Ines Madunić

SCROLL

Velika većina strejt muškaraca čini sve na svijetu kako ih netko ne bi promatrao kao da “igraju za drugu momčad”. Ta internalizirana homofobija, strah od toga da će netko pomisliti da vole muškarce često ih sprječava da priznaju svoje osjećaje – najčešće ne seksualne – prema drugim muškarcima, uglavnom slavnima. Ipak, to se događa svakome i ne govori ništa o seksualnoj orijentaciji. Baš kao što strejt žene imaju girl crush, kad se dive nekoj ženi iako nisu lezbijke, nego samo žele biti njezina prijateljica – ili biti ona – tako i strejt muškarci imaju man crush. Radi se o osjećaju koji je, dakle, platonski, a najčešće je to miks divljenja, zavisti i strahopoštovanja.

Man crush je platonski osjećaj, a najčešće je to spoj divljenja, zavisti i strahopoštovanja

“Svi muškarci zapravo žele biti muškarci na koje imaju crush. Želim biti gitarist Led Zeppelina, želim biti igrač Ravensa, želim pisati fantastične knjige, želim izgledati kao Tom Brady. Većina muškaraca na koje imamo crusheve imaju taj ‘nije me briga’ stav jer si to mogu priuštiti. Dok smo još mladi, žene promatramo prvo kroz izgled, ali kad se radi o muškarcima, sviđaju nam se zbog onoga što rade: rock zvijezda, sjajan pisac… Kad postanemo zreliji, i žene počnemo promatrati više kroz njihovu osobnosti inteligenciju, a manje kroz izgled”, napisao je svojedobno Rich Santos za Marie Claire.

Razni su razlozi zašto se strejt muškarci “zaljubljuju” u druge strejt muškarce, vjerojatno ovise i o razdoblju života u kojem se nalaze. Nekima, recimo treba uzor, vođa. To je jedno vrijeme bio Jordan Peterson, kanadski klinički psiholog koji je svjetsku slavu postigao self help knjigom “12 pravila za život”, ali i glasnim kritiziranjem političke korektnosti, identitetskih politika i feminizma. Peterson je brzo postao poster boy za mlade konzervativce diljem svijeta koji su svoje obožavanje Petersona najčešće međusobno dijelili na Redditu i drugim sličnim forumima.

Jordan Peterson se proslavio sa self help knjigom | Profimedia

On je, dakle, postao man crush ne zbog svog izgleda, nego intelekta, odnosno stavova s kojima su se mnogi poistovjetili, ali i moći koju ima. Čovjek je to koji ima toliko znanja (ili samo samopouzdanja) da drugima govori kako bi trebali živjeti. A to je svima privlačno.
Peterson je jedan od onih man crusheva koji nisu toliko univerzalni prihvaćeni i voljeni. Većina su muškarci su koji (naoko) imaju sve i koji su privlačni ženama i muškarcima. Ideologija tu ima malu ili nikakvu ulogu, ali zato veliku igra moć. Koliko god biste htjeli vjerovati da ste iznad toga, da vas moć ne „pali”, činjenica je da svatko od nas želi imati veći utjecaj nego što trenutno ima. Koliko god dobili, želimo još više i to nema previše veze sa spolom i rodom. Utjecaj i moć žele jednako muškarci i žene. Upravo te karakteristike ono su što nas često privlači drugima, bilo to svjesno ili ne. Kad se muškarac divi drugom muškarcu, vrlo često razlog je upravo taj – želite nešto što taj muškarac ima. A najčešće ti popularni tipovi izgledaju kao da imaju sve.

Ponovno, sve je individualno pa se tako man crush nekad događa jer se divite drugom muškarcu zato što je zreo i odgovoran, odnosno jer je uspostavio kontrolu nad svojim osjećajima i životom.
To nije malena stvar, posložiti si život i prioritete te živjeti bez emocionalnih rollercoastera.

Takav je, recimo, Brad Pitt, koji je godinama bio samo ljepuškasti glumac koji je bio u vezama s nekima od najljepših žena na svijetu. Nakon razvoda od Angeline Jolie bio je na dnu, no sada, kad je stariji i kad se uspio riješiti ovisnosti o alkoholu i marihuani, čini se kao posložen, miran čovjek koji želi biti dobar otac.

Brad Pitt česti je man crush, dok se odnos njega i glumca Georgea Clooneyja često naziva idealnim primjerom bromancea | Getty Images

Drugi put divljenje izaziva muškarac koji je uspješan u poslu, što samo po sebi donosi određenu količinu moći, prvenstveno financijsku.

Uzmimo za primjer Davida Beckhama, nekad uspješnog nogometaša, danas iznimno uspješnog poduzetnika koji ima više tvrtki i grana biznisa kojima se bavi i u svima je uspješan. Usput je uspio održati svoj brak više od dva desetljeća i biti dobar otac.

Bivši nogometaš David Beckham sa suprugom, dizajnericom Victorijom | Profimedia

Hrabrost je možda najveći faktor privlačnosti – muškarac koji je ima dovoljno da živi svoj život prema svojim pravilima jako je privlačan ženama, dok je muškarcima privlačna ideja da i oni to mou imati. Princ Harry odrekao se kraljevske obitelji i privilegija kako bi zaštitio svoju suprugu Meghan i sina Archieja od negativnih strana tog lifestylea i tako postao man crush mnogih.

Princ Harry i Meghan Markle danas žive daleko od britanske kraljevske obitelji | Profimedia

Činjenica da imate man crush ne bi trebala nikome predstavljati problem niti biste se trebali ustručavati pričati o tome. Svi ih imaju! Glumac Jeff Goldblum za kolegu Chrisa Hemswortha rekao je kako se kraj njega “ne osjeća kao da su iste vrste koliko je zgodan”, Hemsworth je za Chrisa Pratta rekao da je “bio potresen kad ga je prvi put upoznao jer je užasno karizmatičan”. Ben Affleck kaže da je druženje s Justinom Timberlakeom bilo” loše za njegovo samopouzdanje jer ne postoji ništa što taj tip ne može napraviti”, dok se Javier Bardem uopće se ne srami svog crusha na Brada Pitta, a Channing Tatum, pak, je oduševljen Georgeom Clooneyjem.

Chaning Tatum ima man crush i na kolegu iz filma “Magic Mike” Joea Manganiella | Profimedia

U patrijarhatu se muškarcima ne dozvoljava da imaju iste osjećaje i iskustva poput žena

Ako vas neki pozitivan primjer gura naprijed kako biste bili bolji u nekim stvarima u životu – bilo da želite početi vježbati, biti bolji partner, bolje se oblačiti – u tome ne bi trebalo biti ništa loše.
Slično kao i kod tzv. bromancea, odnosno platonske romanse između dva strejt muškarca, man crush ne bi trebao biti nikakav tabu. Činjenica je da se u patrijarhatu muškarcima ne dozvoljava da imaju iste osjećaje i iskustva poput žena.

“Stvarno nije pošteno prema dečkima. Žene to rade cijelo vrijeme i to uopće nije velika stvar. Ne postoji slatki naziv za takav odnos između dvije žene. Znate kako se to zove? Prijateljstvo. I u redu je da žene gledaju televizijske emisije poput Oprah, Ellen i The View gdje žene pričaju o svojim osjećajima, i to u javnosti. Zamislite takve emisije za muškarce! Dakle, bliski odnosi između muškaraca moraju imati poseban naziv. A kad te netko označi kao bromance, zapravo te obeshrabruju da uopće stvoriš takvu vezu. Samo ime hrani homofobiju u našem društvu”, napisao je psiholog Jim Taylor za Psychology Today, koji je priznao da ima sjajan odnos sa susjedom Drewom, s kojim priča o svemu i svačemu, od emocija, problema u braku, financija, strahova, o djeci. Poštovanje prema drugoj osobi, kojeg god spola i roda ona bila, ne podrazumijeva automatski i seksualnu orijentaciju, i nevjerojatno je da se to uopće treba naglašavati.